Да ли готовина постаје део прошлости?

Аутор: Бранислав Поповић, директор продаје Payten

Дигитализација нам је донела бројне промене, а једна од њих је и да уместо папирним новчаницама све више плаћамо картицама, о томе да ли готовина полако већ постаје део прошлости како све можемо плаћати дигитално, говориће Бранислав Поповић директор продаје компанијe Payten. Већ данас имамо неке европске земље где се једноставно чини чудно када држите новац у рукама Да ли је плаћање готовином превазиђено у Србији? Који нам трендови у безготовинском плаћању следе? Које су предности, а које мане?

Безготовинска плаћања у Србији и свету

Пре свега, не би баш могли рећи да је готовниско плаћање у Србији превазиђено, имамо чињеницу да је све више продајних места која прихватају безконтактно и безготовинско плаћање, али још увек је доминантан начин плаћања у ствари готов новац. Иако се можда чини, то није специфично само за наше тржиште, већ и друга развијена тржишта. Све то зависи од неког неког тренутног статуса у друштву, као и културолошког значаја тако да смо што се  технологије тиче  у корак са светом, али је доживљај можда другачији.

У области безготовинског плаћања технолошки смо на истом нивоу као и било где у свету, чак у неким областима и ме предњачимо – тако да се у том смислу не може рећи да уопште заостајемо за светом, и оно што је јако у неким деловима смо чак и лидери у региону. Рецимо, инстант плаћања код нас функционишу веч неколико година, Народна банка Србије регулисала и направила је оперативни могућности да Инстант плаћања функционишу. У томе, рецимо, предњачимо јер су инстант плаћања нешто тек треба да дође у неке делове Европе а код нас већ годинама функционише. Е сад, чиме све може да се плаћа без готових? Шта је традиционални и најдоминантнији начин? Како клијенти плаћају у продавницама или на интернету или подижу новац са банкомата? Углавном користимо картице. Картице су најдоминантнији облик безготовниског плаћања, и почиње блага транзиција са преласка са тих пластичних носиоца информација, на неке модерније. Сада све чешће телефони носе информације о вашем броји рачуна и дигиталног садржаја картице. Тај тренд, вероватно неће стати само на мобилним телефонима, већ прелази и на сатове и привеске, као што је то случај у Шведској.

Предности безготовинског плаћања

Али постоји отпор према безготовинском плаћању, највише од стране старијег становништва које се једноставно навикло да користи кеш или картице, али само да подигну готовину. Хајде да објаснимо па можда и некога и убедим. Предности безготовинско плаћање су вишеструке  Наравно, кад год имамо неку нову технологију ту долази до отпора усвајање. Предности су очигледне и то не само за кориснике картица него и привреду која прима тај вид плаћања, а на крају и за државу пошто се смањује могућност сиве економије, али највише ћу рећи везано за коришћење крајног клијента.

Код безготовинског плаћање, ви можете да користите сав новац којим располажете на рачуну, а с друге стране можете користити и кредитне картице или плаћање на рате тако да може да се користи чак и више од онога што имате тренутно расположиво што може да буде изазов али је и дефинитивно могућност. Вероватно најчешћа забринутост корисника се односи на безбедност безготовинског плаћање, коришћење платних картица сигурније је него да имате готов новац и могућност злоупотребе знатно смањена када се користи безготовински начин плаћања.

Опасности и отпор према безготовинском плаћању

Ако причамо о предностима не смемо да не причамо и о опасностима  Број пина не смемо да држимо заједно са картицом. Не треба да држите записан ПИН на неком папирићу који је доступан некоме, као што новчаник, ПИН нећете оставити на столу и отићи негде значи морате водити рачуна о том вашем носиоцу дигиталног садржаје али имате начин да контролишете и ако неко украде картицу ли телефон ако је дигитална картица ко не зна ни не може да да злоупотреби за разлику од новца када му краде новчаник он то може лако да потроши. Такође, значајна је тема сигурност плаћања на интернету. Постоје механизми који су у прошлости штитили кориснике, можда на неком нижем нивоу развоја него тренутно, а тренутно се користите технологије које омогућава да сваку трансакцију или већину трансакција верификују додатним, рецимо смс-ом који вам стиже на телефон. Суштински, уколико се поведе рачуна о томе која су правила понашања и ако се придржавате њих ви сте сигурно безбедни приликом куповине на интернету.

 

Тагови:

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати