ПОС терминали

Национална иницијатива за безготовинско плаћање је покренула „Програм за подршку увођењу електронског плаћања (ПОС Програм)“ намењен предузетницима, микро и малим предузећима која желе да модернизују своје пословање. ПОС Програмом су обухваћени следећи типови ПОС терминала: 

Терминали и решења која су део ПОС Програма могу да подрже инстант плаћања (путем скенирања IPS QR кода). При избору ПОС терминала потребно је проверити са банком који тип или типови уређаја постоје у понуди и које функционалности нуде. 

All-in-one терминали 

All-in-one терминали су у основи Андроид терминали који истовремено функционишу као фискалне касе и ПОС терминали. У њима су интегрисани: LPFR (локални процесор фискалних рачуна), термални принтер, паyмент јединица за плаћање платним картицама свих врста (ЕМВ чип, магнетна трака и бесконтактно плаћање) и софтвер за плаћање IPS QR кодом 

Предност поседовања all-in-one терминали се огледа у томе што се смањују трошкови одржавања и обука запослених када и како да рукују са неколико терминала, што је посебно корисно за мале привредне субјекте. Неки од all-in-one терминала који се користе у нашој земљи су: Saturn 1000, Galeb N910, HCC Z100.

Стандардни ПОС терминали 

Стандардни ПОС терминали су присутни дуги низ година у нашој земљи и тренутно се најчешће користе за прихват безготовинског плаћања. За разлику од all-in-one терминала, стандардни ПОС терминали се не могу користити као фисклани уређаји, што значи да је потребно употребљавати најмање два уређаја (један који служи као фискална каса, други као ПОС терминал). У овом случају, плаћа се закуп ПОС терминала заједно са „payment“ софтвером. 

Стандардни ПОС терминали поседују могућност прихвата свих типова платних картица (EMV чип, магнетна трака и бесконтактно плаћање) а могу да прихватају и инстант плаћања. У нашој земљи је присутан велики број различитих модела ових терминала.

  

Soft ПОС 

Soft ПОС терминал се добија инсталацијом софтверског решења на мобилни уређај (телефон или таблет). Савремени гобални трендови све више подстичу коришћење оваквих, једноставних решења. Код ових терминала не постоји могућност штампања слипа као у случају all-in-one или стандардног ПОС терминала.  За њихово коришћење не постоји трошак изнајмљивања терминала, већ само софтвера, с тим што је неопходно обезбедити мобилни или таблет уређај на којем ће се софтвер инсталитрати. 

Soft ПОС терминали прихватају само картична бесконтактна плаћања и IPS плаћања, јер немају интегрисан читач за EMV или магнету траку. 

E-Commerce софтвер за плаћање 

Е-Commerce софтверска решења су предвиђена за онлине трговину и омогућавају безбедан пренос средстава на интернету са потрошачевог на трговчев рачун. Трансакције се плаћају платним картицама тако што потрошач уноси податке потребне за извршење плаћања преко интернета. Скенирањем IPS кода, постоји могућност и за IPS плаћања.  

Ова решења су посебно погодна за мале трговце чије су онлајн продавнице (е-шоп) доступне купцима из удаљених места, а понекад и из других земаља.  

Пријавите се за ПОС програм

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати