Вести
Вести

Копаоник бизнис форум: Безготовинско тржиште и опипљиве користи за све учеснике

У Србији има три милиона корисника мбанкинг апликацијa, што представља један у низу показатеља да је у нашој земљи заживело безготовинско плаћање, о чему су дискутовали и панелисти на Копаоник бизнис формуму у склопу панела "Безготовинско тржиште и опипљиве користи за све учеснике".

Прочитај више
Вести
Вести

Е-фактуре и електронска плаћања за конкурентнију привреду

Од 1. јануара 2023. размена еФактура биће обавезна у трансакцијама унутар приватног сектора (B2B) чиме ће сви обвезници Закона о електронском фактурисању бити укључени у нови систем. Обавезу да примају и достављају фактуре кроз систем електронских фактура (СЕФ) имаће сви обвезници ПДВ-а у привреди, а могу да га користе и друга привредна друштва и предузетници.

Прочитај више
Вести
Вести

Још само два месеца до почетка пуне примене е-фактура у привреди

Привредницима је остало још само два месеца да се припреме и пријаве на систем електронских фактура (СЕФ). Од 1. јануара 2023. размена е-фактура биће у потпуности обавезна и у трансакцијама унутар приватног сектора чиме ће процес преласка на нови модерни начин рада, започет у мају ове године, бити завршен.

Прочитај више
Вести
Вести

За привреднике у Србији сива економија стагнира или пада у последњих пет година упркос кризама

Најновије истраживање перцепције привреде о сивој економији, спроведено у оквиру Националне иницијативе за безготовинско плаћање. Чак 60% привредника оцењује да су услови пословања добри што је за готово половину више него пре пет година. Члан Научног већа НАЛЕДА-а Горан Питић ипак позива на опрез имајући у виду снажан раст инфлације и негативне ефекте које носи повећање свих цена на раст сиве зоне.

Прочитај више
Вести
Вести

Одржан састанак Стручне групе за сузбијање сиве економије

Предлог програма је прошао јавну расправу током фебруара 2022. године, док су током априла прикупљена мишљења од надлежних институција из Владе Републике Србије. Стручна група ће током лета наставити рад на финализацији Предлога програма и Акционог плана, како би оба документа била спремна за слање новој Влади РС ради усвајања.

Прочитај више
Вести
Вести

Окупљање Савеза за фер конкуренцију у Метрополу

Савез за фер конкуренцију организовао је дружење са члановима, потенцијалним члановима и партнерима из државе у Хотелу Метропол. Дружење је било прилика да у неформалној атмосфери, чланови и потенцијални чланови Савеза поразговарају са високим државним званичницима о актуелностима у Савезу и будућим реформским приоритетима, као што су унапређење система фискализације и ширење обухвата безготовинског плаћања, повећање предвидљивости пословања и смањење парафискалног оптерећења, унапређење инспекцијског рада и сл.

Прочитај више
Вести
Вести

Грађани Србије храбрији, половина би пријавила рад на црно

Готово сваки други грађанин Србије односно њих 49% спремно је да пријави свог послодавца због запошљавања на црно. То је значајан помак у односу на период од пре пет година, када би исто урадила тек трећина радника, а најчешћи разлог за непријављивање је страх од губитка посла, саопштено је на конференцији за медије на којој је представљено ново истраживање ставова грађана о сивој економији.

Прочитај више
Вести
Вести

Фискализацијом и безготовинским плаћањем до сузбијања сиве економије

Успостављање новог система фискализације који са применом почиње 1. маја и реализација Националне иницијативе за безготовинско плаћање представљају два кључна механизма која остварују позитиван ефекат на сузбијање сиве економије, а трговцима доносе низ практичних користи, истакла је Јелена Бојовић, стратешкиња за програмски развој у НАЛЕД-у на панелу „Национална иницијатива за безготовинско плаћање - Бољи начин“ која је одржана у хотелу "Crown Plaza" у оквиру конференције "Technobank".

Прочитај више
Вести
Вести

Вредност безготовинских плаћања у 2021. порасла за четвртину

Друга година пандемије корона вируса била је подстицајна за грађане да још више користе безготовинска плаћања приликом куповине, те су током 2021. обавили више од 350 милиона трансакција картицама на продајним местима, интернету и путем мобилних телефона. То је за петину више у односу на исти период 2020. када је тај број износио готово 290 милиона. Такође, вредност ових куповина је порасла за четвртину, са 4,6 на 5,7 милијарди евра, показују најновији подаци Народне банке Србије.

Прочитај више
Вести
Вести

Бесплатан ПОС за картична и инстант плаћања, почела претпријава за предузетнике на порталу Бољи начин

Национална иницијатива за безготовинско плаћање покренула је сајт boljinacin.rs на којем је започео процес претпријаве за ПОС програм путем кога је само у овој години планирано да се опреми првих 4.000 продајних места широм Србије, укључујући и онлајн продавнице.

Прочитај више
Вести
Вести

Изградња безготовинског друштва – зашто би свима требало да нам је стало?

Већ неколико година свет се бави предвиђањем Централне банке Шведске о томе да ће ова земља укинути готовину до 2023. године. Вест је дочекана са неизвесношћу, чуђењем или одушевљењем.

Прочитај више
Вести
Вести

Покренута Национална иницијатива за безготовинско плаћање – подршка за 25.000 малих бизниса и институције

Министар финансија Синиша Мали и представници Немачке развојне сарадње (ГИЗ), НАЛЕДа, и компанија ВИСА и Мастерцард потписали су данас у Министарству финансија споразум о сарадњи којим је званично лансирана

Прочитај више
Вести
Вести

Безготовински плаћамо милион и по пута дневно

Увођење најсавременије инфраструктуре у комбинацији са нижим трошковима плаћања имало је позитиван ефекат на раст безготовинских трансакција током 2020. године - најновији подаци Народне банке Србије показују да се у земљи безготовинским путем на дневном нивоу обави више од милион и по плаћања, те да се за куповину на овај начин свакодневно издвоји 1,7 милијарди динара.

Прочитај више

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати