Вести
Вести

Корисници ПОС програма остварили скоро 800.000 трансакција за годину дана

У сарадњи са Иницијативом Бољи начин, уведена је новина у новом циклусу наградне игре „Узми рачун и победи“ – дупла шанса за све који плаћају безготовински.  Како би се грађани и привреда додатно мотивисали за електронска плаћања, скенирањем рачуна на којем је забележена безготовинска уплата добијају се два кода што повећава вероватноћу за освајање највреднијих награда до сада

Прочитај више
Вести
Вести

ПОС караван креће из Новог Сада – шанса за мале бизнисе да бесплатно уведу безготовинска плаћања

Према истраживању које је спровео Ипсос главни мотив више од 60% привредника да уведу безготовинско плаћање била је жеља да не одбијају купце који желе да плате на тај начин. На другом месту је потреба да олакшају своје пословање (не враћа се кусур, не броји готовина, не уплаћује пазар и сл), а на трећем да прошире тржиште и на клијенте који махом плаћају картицама.

Прочитај више
Вести
Вести

За новог председника ПОС Програма изабран Растко Ницић испред UniCredit banke

За новог председника ПОС Програма изабран Растко Ницић испред UniCredit банкe Растко Ницић, директор пословања са становништвом и малим привредним друштвима UniCredit банке Србија, изабран је за трећег председника ПОС Програма. Ову одлуку донели су једногласно представници свих банака и добављача на четвртој редовној седници Програмског одбора која је одржана 30. јануара 2024. 

Прочитај више
Вести
Вести

Visa истраживање: Дигитална плаћања покрећу раст малих и средњих предузећа

У наредне две године, половина (51%) малих и средњих предузећа планира прелазак на безготовинско пословање, док 4 од 10 купаца разматра исту опцију, показује глобална студија компаније Виса названа "Back to Business". Ова студија се спроводи већ седму годину заредом.

Прочитај више
Вести
Вести

Трећа редовна седница Програмског одбора: Трговци се пријавили за 2.000 ПОС уређаја, потенцијал је у савременим решењима

Одржана је трећа редовна онлајн седница Програмског одбора Иницијативе “Бољи начин”. У присуству партнера из ГИЗ-а, НАЛЕД-а, компанија Mastercard и Visa, као и представника банака и добављача ПОС програма, анализирани су резултати остварени од 15. марта 2023. када је ПОС програм лансиран, па све до 25. октобра 2023. године.  

Прочитај више
Вести
Вести

Више од 1700 пријава за увођење безготовинског плаћања кроз ПОС програм

За унапређење пословања кроз увођење безготовинског плаћања одлучило се више од 1.700 трговаца који су се у протеклих 6 месеци пријавили за ПОС програм и бесплатну инсталацију терминала и eCommerce решења, саопштили су представници Националне иницијативе за безготовинско плаћање – Бољи начин на Инфо дану за микро и мале бизнисе у Привредној комори Србије.

Прочитај више
Вести
Вести

Плаћај безбедно: Visa открива кључне налазе о сигурности електронских плаћања у Србији

На глобалном нивоу, студија истиче да чак 90% корисника игнорише знакове који указују на криминалну активност. Идентификовани су и кључни језички обрасци који се најчешће повезују са преварама. Хитност је један од тих образаца који се често користи да би се подстакло кориснике на брзу реакцију.

Прочитај више
Вести
Вести

Одржана друга редовна седница Програмског одбора Иницијативе „Бољи начин”

Друга редовнa седница Програмског одбора одржана је 25. јула онлајн, у присуству партнера из ГИЗ-а, НАЛЕД-а, компанија Mastercard и Visa и учесника ПОС програма испред банкарског сектора и добављача. Националне иницијативе за безготовинскo плаћање

Прочитај више
Вести
Вести

Вук Косовац избран за новог председника ПОС Програма

На другој редовној седници Програмског одбора, одржаној 25. јула, представници банака и добављача су из својих редова за другог председника ПОС Програма једногласно изабрали Вука Косовца, члана Извршног одбора ОТП банке за становништво и развој дигитала.

Прочитај више
Вести
Вести

Више од 1.000 малих привредника увело безготовинско плаћање кроз ПОС програм

Више од 1.000 малих привредника препознало је шансу за развој бизниса кроз увођење безготовинских плаћања и већ на почетку ПОС програма пријавило се за бесплатну инсталацију терминала и eCommerce решења.

Прочитај више
Вести
Вести

Делегација Србије у посети Пољској на тему безготовинских плаћања

У оквиру пројекта Национална иницијатива за безготовинско плаћање - Бољи начин, НАЛЕД је уз подршку GIZ-а и компанија Mastercard и Visa, организовао студијску посету Пољској у циљу упознавања са искуствима те земље у развоју безготовинског друштва.

Прочитај више
Вести
Вести

Отворене пријаве за бесплатан ПОС за мале привреднике и институције

Смањење обима пословања у сивој зони међу регистрованом привредом са  садашњих 11,7 на 10% БДП-а до 2025. један је од главних циљева новог Програма за сузбијање сиве економије, који је данас представљен јавности. Стратешки документ предвиђа и смањење броја радника на црно за 20% и повећање броја новооснованих предузетничких радњи и фирми на више од 50.000 годишње.

Прочитај више
Вести
Вести

Копаоник бизнис форум: Безготовинско тржиште и опипљиве користи за све учеснике

У Србији има три милиона корисника мбанкинг апликацијa, што представља један у низу показатеља да је у нашој земљи заживело безготовинско плаћање, о чему су дискутовали и панелисти на Копаоник бизнис формуму у склопу панела "Безготовинско тржиште и опипљиве користи за све учеснике".

Прочитај више
Вести
Вести

Сива економија у паду, привреда заради 6,5 милијарди евра непријављивањем радника и профита

Сива економија у Србији је у паду. Обим пословања мимо прописа међу легалном, регистрованом привредом, у протеклих пет година смањен је са 14,9 на 11,7% БДП-а. Реч је о суми од чак 6,5 милијарди евра, колико предузећа годишње обрну захваљујући непријављивању запослених, исплати дела плата на руке и скривању профита. Зато су додатне мере, пре свега усвајање новог Програма за сузбијање сиве економије, неопходне у решавању једног од највећих економских изазова.

Прочитај више
Вести
Вести

Жељко Петровић први председник Програмског одбора ПОС секретаријата

​​​​​​​Члан Извршног одбора Банка Интеза и директор Дивизије за пословање са физичким лицима и малим бизнисом Жељко Петровић, изабран је за првог председника новоформираног Програмског одбора ПОС секретаријата. Програмски одбор биће задужен за праћење тока припреме, покретања, развијања и унапређивања ПОС програма, који ће бити лансиран у оквиру Националне иницијативе за безготовинско плаћање - Бољи начин.

Прочитај више
Вести
Вести

Е-фактуре и електронска плаћања за конкурентнију привреду

Од 1. јануара 2023. размена еФактура биће обавезна у трансакцијама унутар приватног сектора (B2B) чиме ће сви обвезници Закона о електронском фактурисању бити укључени у нови систем. Обавезу да примају и достављају фактуре кроз систем електронских фактура (СЕФ) имаће сви обвезници ПДВ-а у привреди, а могу да га користе и друга привредна друштва и предузетници.

Прочитај више
Вести
Вести

Још само два месеца до почетка пуне примене е-фактура у привреди

Привредницима је остало још само два месеца да се припреме и пријаве на систем електронских фактура (СЕФ). Од 1. јануара 2023. размена е-фактура биће у потпуности обавезна и у трансакцијама унутар приватног сектора чиме ће процес преласка на нови модерни начин рада, започет у мају ове године, бити завршен.

Прочитај више
Вести
Вести

За привреднике у Србији сива економија стагнира или пада у последњих пет година упркос кризама

Најновије истраживање перцепције привреде о сивој економији, спроведено у оквиру Националне иницијативе за безготовинско плаћање. Чак 60% привредника оцењује да су услови пословања добри што је за готово половину више него пре пет година. Члан Научног већа НАЛЕДА-а Горан Питић ипак позива на опрез имајући у виду снажан раст инфлације и негативне ефекте које носи повећање свих цена на раст сиве зоне.

Прочитај више
Вести
Вести

Одржан састанак Стручне групе за сузбијање сиве економије

Предлог програма је прошао јавну расправу током фебруара 2022. године, док су током априла прикупљена мишљења од надлежних институција из Владе Републике Србије. Стручна група ће током лета наставити рад на финализацији Предлога програма и Акционог плана, како би оба документа била спремна за слање новој Влади РС ради усвајања.

Прочитај више
Вести
Вести

Окупљање Савеза за фер конкуренцију у Метрополу

Савез за фер конкуренцију организовао је дружење са члановима, потенцијалним члановима и партнерима из државе у Хотелу Метропол. Дружење је било прилика да у неформалној атмосфери, чланови и потенцијални чланови Савеза поразговарају са високим државним званичницима о актуелностима у Савезу и будућим реформским приоритетима, као што су унапређење система фискализације и ширење обухвата безготовинског плаћања, повећање предвидљивости пословања и смањење парафискалног оптерећења, унапређење инспекцијског рада и сл.

Прочитај више
Вести
Вести

Грађани Србије храбрији, половина би пријавила рад на црно

Готово сваки други грађанин Србије односно њих 49% спремно је да пријави свог послодавца због запошљавања на црно. То је значајан помак у односу на период од пре пет година, када би исто урадила тек трећина радника, а најчешћи разлог за непријављивање је страх од губитка посла, саопштено је на конференцији за медије на којој је представљено ново истраживање ставова грађана о сивој економији.

Прочитај више
Вести
Вести

Фискализацијом и безготовинским плаћањем до сузбијања сиве економије

Успостављање новог система фискализације који са применом почиње 1. маја и реализација Националне иницијативе за безготовинско плаћање представљају два кључна механизма која остварују позитиван ефекат на сузбијање сиве економије, а трговцима доносе низ практичних користи, истакла је Јелена Бојовић, стратешкиња за програмски развој у НАЛЕД-у на панелу „Национална иницијатива за безготовинско плаћање - Бољи начин“ која је одржана у хотелу "Crown Plaza" у оквиру конференције "Technobank".

Прочитај више

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати