Клипинг

Клипинг
Клипинг

[РТС] Безготовинско плаћање у Србији – сваки други грађанин користи картицу

"Кад бисмо по обиму безготовинског плаћања стигли земље Централне и Источне Европе ми бисмо значајно смањили нашу сиву економију. Неке процене су да би се она смањила за 3,4 процентна поена и процене су чак да бисмо могли да остваримо више буџетских прихода у износу од 700 милиона евра", каже Душан Васиљевић из НАЛЕД-а.

Прочитај више
Клипинг
Клипинг

[Bloomberg Adria] Безготовинска плаћања расту огромном брзином

Електронско плаћање је у незаустављивом расту, али је још увек у повоју и има огроман потенцијал, речено је на конференцији о трендовима у банкарству и осигурању, коју је организовала Bloomberg Adria. Како је могло да се чује, сива економија је у паду. У формално регистрованој привреди износи 12% БДП-а и последњих пет до шест година се смањила за пет процентних поена.

Прочитај више
Клипинг
Клипинг

[СВЕТ БАНКАРСТВА] Безготовинска плаћања су будућност - Заједно до Бољег начина

Србија је у претходној деценији забележила значајан раст безготовинских плаћања, међутим када је реч о финансијској укључености, развијености малопродајне инфраструктуре за безготовинска плаћања и обиму безготовинских трансакција и даље је испод просека упоредивих европских земаља. Процене показају да би повећање безготовинске економије на ниво просека земаља централне и источне Европе, Србија би могла да смањи обим сиве зоне за 3,4% БДП-а, односно повећала би пореске приходе за око 700 милиона евра годишње. Процена студије „Утицај раста безготовинског плаћања на сиву економију“ је да би за то било потребно шест до седам година.  

Прочитај више
Клипинг
Клипинг

[РТС] За унапређење пословања кроз увођење безготовинског плаћања одлучило се више од 1700 привредника

Како да привредници уведу безготовинско плаћање и тако унапреде своје пословање, питамо Ирену Ђорђевић Шушић, шефицу јединице за дигитализацију, иновације и предузетништво у НАЛЕД-у.

Прочитај више
Клипинг
Клипинг

[EURACTIV] Више од 1700 пријава за увођење безготовинског плаћања кроз ПОС програм

Инфо дан је био прилика да се заинтересовани предузетници и мали привредници упознају са најновијим трендовима у области дигитализације пословања и плаћања, као и о начину пријаве за ПОС програм. Златко Миликић, тим лидер пројекта Бољи начин испред ГИЗ-а за Србију, нагласио је да је циљ да се до 2026. подржи ширење прихватне инфраструктуре за безготовинска плаћања на 25.000 продајних места, али и шалтера и тако грађанима понуди више избора приликом плаћања, а малим бизнисима и институцијама помогне да понуде бољу и ефикаснију услугу.

Прочитај више
Клипинг
Клипинг

[БЛИЦ] НАЛЕД: Више од 1.000 малих привредника увело безготовинско плаћање кроз ПОС програм

Више од 1.000 малих привредника препознало је шансу за развој бизниса кроз увођење безготовинских плаћања и већ на почетку ПОС програма пријавило се за бесплатну инсталацију терминала и еЦоммерце решења. Највише је предузетника – 78%, док је 22% микро и малих фирми, саопштили су данас представници Националне иницијативе за безготовинско плаћање – Бољи начин.

Прочитај више
Клипинг
Клипинг

[РТС] Обухват сиве економије смањен за 3% БДП-а у протеклих пет година

Наша истраживања показују да је сива економија у паду. Пре пет година, по свему судећи, негде око трећине привреде односно предузећа било је укључено у неку од активности сиве економије.

Прочитај више
Клипинг
Клипинг

[Вечерње новости] Истраживање грађана o сивој економији: Плату на руке добија сваки десети

Четири петине запослених грађана плату прима на текући рачун. Пет година раније, примања је тако добијало две трећине радника. Само "на руке" данас послодавци исплаћују девет одсто ангажованих, док је раније то био случај код 17 одсто. Општи утисак половине грађана је да се сива економија у претходној години смањила, док 38 одсто верује да се - повећала.

Прочитај више
Клипинг
Клипинг

[Бета] НАЛЕД: Обезбеђена помоћ за увођење ПОС терминала

Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) најавила је данас да би за највише пар месеци могла да почне примена пројекта Националне иницијативе за безготовинско плаћање, којом је поред осталог планирано да у наредне три године буде уведено до 25.000 ПОС терминала (уредјаја за безготовинско плаћање картицама) на продајним местима широм Србије, укључујући и софтверска решења за онлајн продавнице.

Прочитај више
Клипинг
Клипинг

[РТС] Кључни изазов код сузбијања сиве економије је да мотивишемо грађане и привреду

Иван Радак из Наледа рекао је за РТС да је кључни изазов код сузбијања сиве економије да мотивишемо грађане да и они помогну у сузбијању. Не могу инспекције све да стигну, јер нема довољно инспектора, важно је да и ми као грађани помогнемо у сузбијању сиве економије", навео је Радак. Готово сваки други грађанин Србије, односно 49 одсто њих, спремно је да пријави послодавца због запошљавања на црно. То је знатан помак од периода пре пет година, када би исто урадила тек трећина радника, а најчешћи разлог за непријављивање је страх од губитка посла, саопштено је на конференцији за медије на којој је представљено ново истраживање ставова грађана о сивој економији. Утисак готово половине грађана је да се обим сиве економије смањио од претходне године. Према мишљењу исто толико њих, та штетна појава је најчешћа у грађевинарству (49 одсто), затим у трговини на мало (34 одсто), угоститељству (23 одсто), занатству и адвокатури.

Прочитај више
Клипинг
Клипинг

[Тањуг] Да ли готовина постаје део прошлости?

Не само у Србији, него и у свету, бележи се незаустављив тренд у употреби безготовинских инструмената плаћања. Очекује се да број појединачних безготовинских трансакција расте за 20% на годишњем нивоу у наредних пет година.

Прочитај више
Клипинг
Клипинг

[РТС 1] Акција ,,Бољи начин''

Статистика показује да се у протеклој у односу на претпрошлу годину укупан број корисника електронских плаћања повећао за 11%, број корисника мобилног банкарства за 31, а број трансакција остварених на тај начин за 41 одсто. Трговци и угоститељи су до сада невољно примали картице због високих провизија, али би њихово даље снижавање могло да буде стимуланс. Иако је плаћање на шалтерима нека врста обавеза и прилика за некакав социјални живот, шалтер је, ипак, сувишна врста посредника баш као и готовина.

Прочитај више
Клипинг
Клипинг

[Dnevnik.rs] НАЛЕД: Бесплатан ПОС за картична и инстант плаћања

Национална иницијатива за безготовинско плаћање покренула је сајт boljinacin.rs на којем је започео процес претпријаве за ПОС програм, путем кога је само у овој години планирано да се опреми првих 4.000 продајних места широм Србије, укључујући и онлајн продавнице.

Прочитај више
Клипинг
Клипинг

[Sveonovcu.rs] РАСТ БЕЗГОТОВИНСКИХ ПЛАЋАЊА ЗА 5% СМАЊУЈЕ СИВУ ЕКОНОМИЈУ 13%

Само 5% раста учешће безготовинских плаћања ће смањити удео сиве економије 13% у истом том року, рекао је директор компаније VISA за Југоисточну Европу на панелу „Национална иницијатива за безготовинско плаћање – Бољи живот“ у оквиру конференције Technobank која се одржава 6. и 7. априла у хотелу Crown Plaza у Београду.

Прочитај више
Клипинг
Клипинг

[K1] Вредност безготовинских трансакција у 2021. достигла износ од 5 милијарди евра

За разлику од Шведске, Финске, Канаде и Француске, Немачке или Јапана, у Србији је кеш и даље доминантно средство плаћања. Упркос томе, помака има - у 2021. у нашој земљи забележено је 62 милиона картичних плаћања више него у 2020. години.

Прочитај више
Клипинг
Клипинг

[Телеграф] Грађани Србије све више плаћају безготовински, зашто привредници треба да прате тај тренд

У прва три тромесечја године за нама, грађани Србије обавили су чак 260 милиона куповина плаћајући картицама на продајним местима, што је за 43 милиона више него у истом периоду 2020.

Прочитај више
Клипинг
Клипинг

[Недељник] Виолета Јовановић, извршна директорка НАЛЕДа: Развој безготовинског друштва је област у којој можемо да постигнемо много

На уласку у сваку годину неизоставан одговор на питање шта би били приоритети у циљу унапређења услова пословања и убрзања економског раста јесте сузбијање сиве економије. Тако је и сада, смањење обима пословања у сивој зони један је од најбољих начина да креирамо фер тржиште на којем ће настајати нове компаније, нова радна места и нова вредност за све нас. 

Прочитај више
Клипинг
Клипинг

[Курир] Куповина без кеша на још 25.000 продајних места

Безготовинска плаћања све више преузимају примат у продавницама широм света због своје практичности, ефикасности и поузданости, а њихова популарност убрзано расте и у Србији. Најзаступљенији видови безготовинских трансакција су плаћања картицама, трајни налози и пренос средстава, инстант плаћања, а код млађих генерација највеће интересовање привлаче онлајн апликације.

Прочитај више
Клипинг
Клипинг

[Блиц] Куповина без кеша на још 25.000 продајних места

У Србији је у последњих пет година број купаца преко интернета упетостручен и сада их је 2,5 милиона. Број сајтова на којима може да се купује је повећан више од осам пута, а данас у просеку имамо једну платну картицу по глави становника.

Прочитај више

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати