Безготовинска плаћања у свету

Безготовинска плаћања у свету

  • Безготовинска плаћања доживљавају експанзију широм света. У 2020. обављено је чак 785 милијарди безготовинских трансакција што је за 61% више него 2016. а просечна стопа раста у том периоду била је 12,5% годишње. Раст обима безготовинских плаћања није омела ни пандемија COVID-19 упркос смањењу потрошње грађана и ограничења путовања1. Безготовинска плаћања своју велику корист показала су управо током пандемије јер су омогућила грађанима да наручују и купују онлајн и уз то смање физичке контакте и заштите своје здравље.

  • Да ће значај безготовинских плаћања све више расти говоре и процене да ће до 2025. број трансакција порасти за готово 135%, на 1.842 милијарде. Просечан годишњи раст достићи ће 18,6% пре свега захваљујући већем коришћењу онлајн трговине, мобилних плаћања и дигиталних новчаника. Расту ће допринети и плаћања „нове генерације“ – BNPL (купи сад, плати касније), невидљива и биометријска плаћања и криптовалуте2.

  • Са развојем технологија доћи ће и до промена у коришћењу различитих инструмената плаћања тако да ће удео инстант плаћања и електронског новца бити повећан на 25,2% (са 8,8% у 2016.) док ће удео тзв. традиционалних безготовинских плаћања (картице и трансфери) бити на нивоу од 74,8%.3

  • Шведска је најближа циљу да постане потпуно безготовинско друштво. Према подацима шведске централне банке, проценат Швеђана који користи готовину пао је између 2010. и 2020. са 39% на 9%, а више од 80% трансакција обави се у потпуности безготовински.

  • Различита међународна истраживања4 показују да су највеће економије најближе да постану безготовинска друштва. То су поред Шведске и Финска, Кина, Јужна Кореја, Велика Британија и Аустралија, а међу земљама са високим нивоом употребе безготовинских плаћања су и Канада, Француска, САД, Немачка, Јапан и др.

  • Према подацима централних банака из 2019, највише безготовинских плаћања по глави становника бележи Норвешка (више од 600). Следи Јужна Кореја (више од 550), а са више од 400 плаћања по глави становника у топ 10 земаља су и Финска, Холандија, Аустралија, Шведска, Данска, Велика Британија, САД и Луксембург.

1World Payment Report 2021

2World Payment Report 2021

3World Payment Report 2021

4 Link Link Link

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати