Вредност безготовинских плаћања у 2021. порасла за четвртину

Друга година пандемије корона вируса била је подстицајна за грађане да још више користе безготовинска плаћања приликом куповине, те су током 2021. обавили више од 350 милиона трансакција картицама на продајним местима, интернету и путем мобилних телефона. То је за петину више у односу на исти период 2020. када је тај број износио готово 290 милиона. Такође, вредност ових куповина је порасла за четвртину, са 4,6 на 5,7 милијарди евра, показују најновији подаци Народне банке Србије.

Будући да грађани показују све веће опредељење да папирни новац замене „пластиком“ и новим технологијама и тако уштеде време потребно за плаћање на касама и одлазак у продавнице, Национална иницијатива за безготовинско плаћање покренула је пројекат за проширење прихватне инфраструктуре. Зато је на сајту бољинацин.рс отворена претпријава за учешће у ПОС програму. Програм је намењен малим трговцима и свим другим предузетницима и малим бизнисима који желе да прошире број муштерија тако што ће им понудити могућност куповине без готовине.

- Прошла година завршена је са 115.000 ПОС терминала у продавницама и готово 2.800 продајних места на интернету. Желимо да помогнемо да се та инфраструктура повећа и током наредних година. Зато планирамо да кроз ПОС програм у овој години опремимо 4.000 продајних места, укључујући и онлајн продавнице, од укупно 25.000 колико је предвиђено током читавог пројекта. Ово је изузетна прилика за мале бизнисе јер ће моћи да отворе нове прилике за даљи развој пословања, освоје нова тржишта и смање трошкове управљања готовином. Поред њих, корисници програма могу да буду и институције јавне управе. Сви они моћи ће бесплатно да добију инсталацију и коришћење ПОС терминала, уз субвенционисану трговачку накнаду, у трајању од годину дана – каже Марко Данон, шеф Јединице за конкурентност у НАЛЕД-у.

За претпријаву је потребно унети назив радње, града, делатности и и-мејл адресу, као и информацију да ли су обвезници фискализације. Препоручује се свима који су у процесу набавке нове касе да уђу на листу чекања за ПОС програм, јер ће моћи ће да добију додатну субвенцију за безготовинска плаћања и да тако, заједно са субвенцијом државе за фискализацију, још лакше и брже дођу до касе и ПОС терминала.

Национална иницијатива за безготовинско плаћање је заједнички пројекат Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH и компанија Mastercard и Visa, који се спроводи под окриљем develoPPP програма Немачког савезног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ) у сарадњи са НАЛЕД-ом и Министарством финансија Републике Србије.

- Пандемија је променила навике грађана, који се више оријентишу ка онлајн куповини што је огромна предност. Подаци НБС показују да је број куповина путем интернета у 2021. порастао за 70%, док је вредност тих куповина достигла чак 800 милиона евра, што је 73% више него 2020. Очекујемо да ће се овакав тренд раста интензивирати у будућности и да ће грађани у све већем броју препознавати практичност, ефикасности и поузданост безготовинских плаћања јер је то и глобални тренд – додаје Данон.

Промене навика у куповини потврђују и подаци Републичког завода за статистику. У прошлој години 39% грађана навело је да никада није куповало путем интернета што је најмањи проценат у последњих пет година. Када је реч о онима који наручују преко сајтова, највећи део (42,3%) то је учинио у последња три месеца 2021. што говори о све већој фреквентности и редовности безготовинског начина куповине. Грађани су путем интернета највише куповали одећу и спортске производе (68,2%), спортску опрему (29,6%), намештај и покућство (14,1%) и IT опрему (10,7).

С друге стране, чињеница да 39% грађана никада није користило интернет услуге (пад са 49,9% у 2017.) указује да је и даље неопходна едукација и промоција безготовинског плаћања. На сајту бољинацин.рс зато су, осим информација о ПОС програму и Националној иницијативи, постављене и веома корисне информације о значају развоја безготовинског друштва и трендовима у овој области у земљи и свету. 

Тагови:

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати