Процес пријаве за ПОС програм за трговце

Шта је важно да знате пре него се пријавите за ПОС програм?

Како да се пријавите и уговорите сарадњу?

Шта се дешава након закључења уговора са банком?

 

Шта је важно да знате пре него се пријавите за ПОС програм?

 • Право да се пријаве за ПОС програм имају трговци - предузетници, микро и мала предузећа, као и јавна предузећа, који у последњих 12 месеци нису прихватали безготовинска плаћања платним картицама.
 • Оператери аутомата и других самоуслужних терминала (машина за продају карата, паркинг машина, банкомата итд), ланци продавница или франшизе који се састоје од више од три продавнице, немају могућност учешћа у ПОС програму. 
 • Ако сте трговац или јавно предузеће које испуњава услове - можете се пријавити за један до највише три ПОС терминала укључујући и решење за e-commerce (еТрговина), при чему сваки ПОС терминал мора бити инсталиран на другој адреси / локацији. 
 • Корисник ПОС Програма можете постати само једном током трајања програма. 
 • Субвенција се односи на бесплатну инсталацију, коришћење и одржавање ПОС терминала, на бесплатне лиценце за коришћење ПОС терминала и бесплатан софтвер за прихватање IPS плаћања, уз снижену трговачку  накнаду у износу дo највише 0,99% вредности платне трансакције извршене Visa и Mastercard платним картицама. 
 • Никакве додатне фиксне или друге накнаде у вези са трансакцијама платним картицама Visa и Mastercard ПОС терминала неће бити наплаћиване током трајање субвенције, док износ накнаде за плаћање платним картицама других картичарских организација и путем IPS-а зависе од понуде банке.   
 • Субвенција уз све наведене погодности траје дванаест месеци и рачуна се засебно за сваки инсталирани ПОС терминал од датума његове инсталације.
 • Након истека периода субвенције, ПОС терминал(е) можете да наставите да користите по условима које сте унапред договорили са изабраном банком, или да раскинете уговор без додатних трошкова или обавеза према банци.  
 • Програмом су обухваћене следеће врсте ПОС терминала: all-in-one терминал, класичан ПОС, softPOS или e-commerce решење (еТрговина). Терминали су оспособљени за прихват плаћања платним картицама и IPS кодом. Више о функционалностима и предностима различитих врста ПОС терминала можете да прочитате на линку


Са детаљнијим Општим условима за трговце можете да се упознате на линку

Како да се пријавите и уговорите сарадњу

 1. Важно је да унапред проверите које све банке учествују у ПОС програму, какве услове нуде након истека периода субвенције, који је износ накнаде за плаћање платним картицама других картичарских организација и путем IPS-а, које врсте и моделе ПОС терминала имају у својој понуди, како бисте изабрали оно што најбоље одговара потребама Ваше фирме. 

  Списак банака које учествују у ПОС програму заједно са њиховим контакт подацима можете пронаћи на следећем линку.  

  Пријаву можете да поднесете попуњавањем онлајн формулара на следећем линку, или у пословници банке са којом желите да закључите уговор, 
   
 2. Како бисте попунили пријаву потребно је да припремите следеће податке: пословно име, матични број, ПИБ (није обавезан податак), адреса седишта и општина, пословна делатност, година оснивања, пословни приходи у претходној години, изабрана банка, контакт подаци, број потребних ПОС терминала и да ли желите да омогућите IPS плаћања. 

  Уз попуњену пријаву потребно је да:  
  а. Потврдите да сте се упознали са Општим условима за трговце
  б. Потврдите да сте се упознали са Политиком  приватности
  ц. Дате изјаву да у претходних 12 месеци нисте имали ПОС и да су подаци које доставите тачни, као и сагласности: да банка може да дели са оператором платформе податке у вези са пријавом за ПОС програм, податке у вези са коришћењем ПОС терминала, сагласност за обраду података о личности и остале податке релевантне за ПОС програм. 

  Обратите пажњу да унесете исправне податке, дате све потребне сагласности и изјаве и тако убрзате процес провере и одобрења субвенције. 
 3. У року од једног радног дана, добићете обавештење путем имејла о исходу пријаве за ПОС програм и о даљим корацима потребним за закључење уговора са изабраном банком. 
   
 4. Пре закључења уговора, обавезно проверите да ли су уговором обухваћени сви услови коришћења ПОС терминала не само током, већ и након истека периода субвенције.

 

За сва евентуална питања које имате у вези са уговором и ПОС програмом, можете се обратити изабраној банци или контакт центру Иницијативе Бољи начин. Листу контаката банака можете погледати овде

Шта се дешава након закључења уговора са банком?

 1. После потписивања уговора, банка ће најкасније у року од 30 дана инсталирати ПОС терминал(е) на договореној локацији (локацијама), било да је реч о физичким или интернет продавницама. 
 2. Приликом инсталације ПОС терминала, добићете промотивни материјал (налепнице, постер и веб банер) које сте обавезни да истакнете на видном месту у објекту или на сајту интернет продавнице где се одвија безготовинско плаћање.    
 3. Од момента инсталације ПОС терминала, тече период субвенције током којег ће банка пратити месечне промете по ПОС-у. 
 4. Субвенција траје највише 12 месеци, а може престати и раније у следећим случајевима:
  a. Уколико у првих шест месеци од датума инсталације терминала,  не остварите минимални промет од укупно 60.000 динара по терминалу
  б. Уколико пре истека 12 месеци од датума инсталације ПОС терминала,  премашите максимални промет од укупно 1,2 милиона динара по терминалу; 
 5. У случају једностраног или обостраног прекида уговора између банке и трговца у складу са Правилима ПОС програма. 
 6. Током трајања субвенције није могуће променити банку уколико желите да задржите право на субвенцију.
 7. Након 12 месеци од датума инсталације ПОС терминала и истека субвенције, ПОС терминал(е), можете наставити да користите по условима које сте унапред уговорили са изабраном банком. Уколико желите да раскинете уговор са банком, можете то учинити у било ком тренутку без додатних трошкова или обавеза према банци.

 

Пријавите се за ПОС програм

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати