Бесплатан ПОС за картична и инстант плаћања, почела претпријава за предузетнике на порталу Бољи начин

Београд, 6. март 2022. - Када заживи ПОС програм, мали трговци и остали предузетници који желе да својим муштеријама омогуће куповину путем картица или мобилних телефона моћи ће бесплатно да добију инсталацију и коришћење ПОС терминала, уз субвенционисану трговачку  накнаду, у трајању од годину дана.

Национална иницијатива за безготовинско плаћање покренула је сајт boljinacin.rs на којем је започео процес претпријаве за ПОС програм путем кога је само у овој години планирано да се опреми првих 4.000 продајних места широм Србије, укључујући и онлајн продавнице. Поред предузетника, микро и малих предузећа, корисници програма могу да буду и институције јавне управе, а основни услов за све је да у претходних годину дана нису прихватали картична плаћања.

- Увођење безготовинских плаћања је најбољи пут за мале бизнисе да модернизују и развију пословање, изађу на нова тржишта, захваљујући онлајн продаји, али и да задрже постојеће и привуку нове купце, који све чешће плаћају путем картице или мобилног телефона. Планирано је да Национална иницијатива, током три године, кроз ПОС програм опреми чак 25.000 продајних места и имајући у виду да данас у Србији имамо готово 115.000 ПОС терминала, значајно ћемо повећати прихватну инфраструктуру - каже Иван Радак, шеф Јединице за односе с јавношћу у НАЛЕД-у.

Поред назива радње, града, делатности и и-мејл адресе, привредници треба у претпријави да наведу и да ли су обвазнеци фискализације. Препоручује се свима којиј су у процесу набавке нове фискалне касе да искажу интересовање и уђу на листу чекања за ПОС програм, јер ће моћи да добију додатну субвенцију за безготовинска плаћања и да тако заједно са субвенцијом државе за фискализацију, још лакше и брже дођу до касе и ПОС терминала.

Слоган Националне иницијативе за безготовинско плаћање је Бољи начин, који указује на предности безготовинских плаћања наспрам кеша када је реч о ефикасности, поузданости и практичности, а на истоименом порталу грађани и привредници ће моћи да нађу информације о ПОС програму и Националној иницијативи, као и веома корисне податке о значају раувоја безготовинског друштва, подаци о коришћењу безготовинских плаћања у земљи и свету.

О развоју безготовинског друштва говориће се и на 29. Копаоник бизнис форуму, који у фокус ставља ефикасне начине за спровођење агенде одрживог развоја. На панелу ”Бољи начин за развој вашег бизниса” који је на програму 7. марта у Централној дворани учесници ће изнети аргументе зашто је развој свих видова безготовинског плаћања у приватном и јавном сектору најбољи пут ка смањењу сиве економије у убрзању економског раста Србије.

Учесници панела позвали су све прихватиоце платних картица и добављаче ПОС уређаја који желе да се прикључе  да се одазову на отворен јавни позив и подрже изградњу прихватне инфраструктуре за безготовинска плаћања кроз обезбеђивање субвенција за мале трговце и институције.

У разговору ће учествовати Марта Арсовска Томовска, директорка за реформу јавне управе и еВладу у кабинету премијерке Србије, Даниела Функе, директорка ГИЗ-а Србија и Јелена Ристић, директора у компанији Mastercard за тржишта Србије, БиХ и Црне Горе. Панел ће водити Милица Стефановић, директорка комуникација и развоја у НАЛЕД-у.

Национална иницијатива за безготовинска плаћање је заједнички прројекат Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH и компанија Mastercard и Visa, који се спроводи под окриљем develoPPP програма Немачког савезног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ) у сарадњи са НАЛЕД-ом и Министарство финансија Републике Србије.

 

Тагови:

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати