Фискализацијом и безготовинским плаћањем до сузбијања сиве економије

Успостављање новог система фискализације који са применом почиње 1. маја и реализација Националне иницијативе за безготовинско плаћање представљају два кључна механизма која остварују позитиван ефекат на сузбијање сиве економије, а трговцима доносе низ практичних користи, истакла је Јелена Бојовић, стратешкиња за програмски развој у НАЛЕД-у на панелу „Национална иницијатива за безготовинско плаћање - Бољи начин“ која је одржана у хотелу "Crown Plaza" у оквиру конференције "Technobank".

Бојовић је објаснила да је у оба пројекта у фокусу трговац и да је изузетно важно да му се олакша целокупан поступак набавке нових фискалних каса и увођења могућности безготовинског начина плаћања. Како је навела, то се најбоље постиже кроз набавку "all-in-one" уређаја који све то омогућавају у неколико једноставних корака.

Уколико се не одлуче за "all-in-one" уређај, до терминала или софтверских решења који омогућавају да својим муштеријама понуде опцију безготовинског плаћања, трговци, али и угоститељи, занатлије и предузетници у другим услужним делатностима могу да дођу и путем ПОС програма.

- Национална иницијатива за безготовинско плаћање лансирала је сајт boljinacin.rs где је тренутно омогућена претпријава за ПОС програм путем кога ће привредници моћи да искажу интересовање и постану део програма. Планирано је да само у току ове године доделимо 4.000 ПОС терминала за стандардне, али и онлајн продавнице. Сви који се буду учествовали у програму добиће бесплатну инсталацију и субвенционисану трговачку накнаду у трајању од годину дана, а својим муштеријама понудиће већи избор начина плаћања што може да им помогне у привлачењу нових муштерија и развоју пословања. Поред приватног сектора, у програму могу да учествују и институције јавне управе које могу да обезбеде ПОС терминале за своје шалтере - објашњава Бојовић.

На конференцији присутнима су се обратили и Владимир Ђорђевић, генерални директор компаније Visa за Југоисточну Европу, Јелена Ристић, директорка за тржишта Србије, Црне Горе и БиХ у компанији Mastercard, Даниела Функе, директорка GIZ-а за Србију, као и Александар Станојевић, саветник у Одељењу за производе и пословну подршку DinaCard система у Народној банци Србије.

Учесници конференције позвали су све прихватиоце платних картица и добављаче ПОС уређаја који желе да се прикључе  да се одазову на отворен јавни позив и подрже изградњу прихватне инфраструктуре за безготовинска плаћања кроз обезбеђивање субвенција за мале трговце и институције.

- Безготовинска плаћања имају велики значај у решавању проблема нелојалне конкуренције. Само 5% раста учешћа безготовинских плаћања може да смањити удео сиве економије у земљи за 13% - нагласио је Владимир Ђорђевић и додао да се иницијатива Бољи начин уклапа у мисију компаније Visa да корисницима омогући безбедније плаћање, малим бизнисима нова тржишта изван граница земље, а да се новчане трансакције уведу у транспарентније токове и тиме оствари бољитак за економију Србије.

Јелена Ристић, директорка за тржиште Србије, Црне Горе и БиХ у Mastercard-u истакла је позитивне ефекте пилот пројекта те компаније за увођење прихвата платних картица на три београдске пијаце током кога су сви трговци по промотивним условима односно без накнаде могли да добију ПОС терминал и тиме дају избор потрошачима да воће и поврће плате картицом, мобилним телефоном или инстант плаћањем. “Бројке показују да је закључно са фебруаром у функцији био 51 ПОС терминал, на којима је обављено 10.500 трансакција, а просечна вредност транскације износила је 971 динар”, рекла је Ристић.

Када је реч о ситуацији у Немачкој, Даниела Функе, директорка GIZ-а за Србију је рекла да се и у тој земљи води борба за повећање безготовинских плаћања. Она је подсетила да ни Немачка није имуна на сиву економију и да се обим пословања у сивој зони процењује у распону од пет до 16% БДП-а.

Александар Станојевић из Народне банке указао је на три кључна корака која су важна у промоцији безготовинских плаћања - имплементација иновативне инфраструктуре за нове облике безготовинског плаћања, као што је инстант плаћање, промовисање безготовинских инструмената попут националне платне картице, као и измена постојеће и креирање нове регулативе која олакшава безготовинско плаћање.

Национална иницијатива за безготовинска плаћање је заједнички прројекат Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH и компанија Mastercard и Visa, који се спроводи под окриљем develoPPP програма Немачког савезног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ) у сарадњи са НАЛЕД-ом и Министарство финансија Републике Србије.

Тагови:

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати