Иницијатива „Бољи начин“ се шири на Западни Балкан

Добри резултати иницијативе за развој безготовинског плаћања „Бољи начин“ у Србији били су „ветар у леђа“ за проширење пројекта на регион. Подстицање фер конкуренције, сузбијање сиве економије, те даљи развој електронских и транспарентних услуга јавне управе, заједнички је циљ свих земаља Западног Балкана, поручено је на регионалној конференцији у Тирани, која је окупила лидере ресорних министарстава држава у окружењу, представнике међународних институција, централних банака, иницијатива и приватног сектора.

Овакви регионални догађаји од великог су значаја за око 20 милиона грађана и више од 1.150.000 бизниса Западног Балкана, истакла је Виолета Јовановић, извршна директорка НАЛЕД-а. Она је објаснила да је пре неколико година с циљем размене искустава заједно са партнерима из седам економија региона, а уз подршку ГИЗ-а, основано CORE партнерство које представља платформу за дијалог и најбоља реформска решења за одрживи Западни Балкан.

- Сива економија је бољка која погађа цео регион и зато ћемо у наредном периоду колегама понудити и два лека  која су се у Србији одлично показала, а то су  Иницијатива „Бољи начин“ и наградна игра „Узми рачун и победи“. Транспарентна и безготовинска плаћања кључна су за бољи надзор над новчаним токовима и смањење нелојалне конкуренције – истакла је Јовановић и објаснила да окосницу пројекта „Бољи начин“ чини ПОС програм који је кроз подршку приватног сектора обезбедио субвенције за до 25.000 малих бизниса како би бесплатно увели безготовинска плаћања.

Заменик министра економије, културе и иновација Албаније Ендрит Јзеирај рекао је да је ова земља веома заинтересована за систем фискалне лутрије какав Србија има. Веома интересантно и иновативно решење, покушаћемо нешто слично да урадимо у Албанији, истакао је Јзеирај.

- Наша Влада предузела је многе кораке у последњих неколико година. Вероватно смо лидер у региону у дигитализацији јавних услуга,  јер смо 95% њих успели да пребацимо онлине – додао је Јзеирај.

Холти Банка из Светске банке објаснио је да су два важна темеља у процесу модернизације платних система на Западном Балкану - кроз јединствено подручје плаћања у еврима (SEPA) и увођење инстант плаћања. Развој нових начина плаћања може откључати пуни потенцијал региона, навео је Банка.

На скупу се обратио и заменик амбасадора Немачке у Албанији Тило Шретер и поручио да ће та земља увек подржавати овакве иницијативе и развој безготовинског плаћања. Представници министарстава финансија из Србије, Црне Горе и Северне Македоније, као и Централна банка Албаније, пренели су досадашње резултате и планове за подстицање безготовинских плаћања, дигитализацију и финансијску инклузију у својим земљама. Конференцију “Бољи начин за убрзање економија: Подстицање дигитализације и безготовинских плаћања” организовала је Немачка развојна сарадња (ГИЗ), са партнерима на пројекту: НАЛЕД-ом и компанијама Visa и MasterCard.

Тагови:

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати