Више од 1700 пријава за увођење безготовинског плаћања кроз ПОС програм

За унапређење пословања кроз увођење безготовинског плаћања одлучило се више од 1.700 трговаца који су се у протеклих 6 месеци пријавили за ПОС програм и бесплатну инсталацију терминала и eCommerce решења, саопштили су представници Националне иницијативе за безготовинско плаћање – Бољи начин на Инфо дану за микро и мале бизнисе у Привредној комори Србије.

Инфо дан је био прилика да се заинтересовани предузетници и мали привредници упознају са најновијим трендовима у области дигитализације пословања и плаћања, као и о начину пријаве за ПОС програм. Златко Миликић, тим лидер пројекта Бољи начин испред ГИЗ-а за Србију, нагласио је да је циљ да се до 2026. подржи ширење прихватне инфраструктуре за безготовинска плаћања на 25.000 продајних места, али и шалтера и тако грађанима понуди више избора приликом плаћања, а малим бизнисима и институцијама помогне да понуде бољу и ефикаснију услугу.

- Већа заступљеност безготовинског плаћања директно доприноси фер конкуренцији, унапређењу квалитета јавних услуга, дигитализацији пословања и у најширем смислу бржем економском развоју наше земље и побољшању квалитета живота свих нас. Наше анализе су показале да ако би безготовинска плаћања у Србији достигла просек Централне и источне Европе, то би могло да утиче на смањење обима сиве економије за 3,4% БДП-а односно повећање буџетских прихода за 700 милиона евра годишње – закључио је Миликић.

ПОС програм је окосница Националне иницијативе за безготовинско плаћање, која је заједнички пројекат Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH и компанија Mastercard и Visa, а спроводи се под окриљем develoPPP програма Немачког савезног министарства за економску сарадњу и развој (BMZ), у сарадњи са НАЛЕД-ом и Министарством финансија.

Директорка сектора предузетништва у Привредној комори Србије Бранислава Симанић казала је да су они ту као „кућа свих привредника“, те да и овај догађај доказује то. “Посвећени смо унапређењу и развоју предузетништва у Србији, а сматрамо да је обезбеђивање повољних услова за прихватање безготовинског плаћања један од кључних корака у том смеру. Зато смо са задовољством прихватили прилику да се придружимо промоцији Националне иницијативе за безготовинско плаћање Бољи начин“, истакла је Симанић

Милан Трбојевић, власник књиговодствене агенције “Књишки мољац”, рекао је да је из личног искуства и сарадње са клијентима увидео предност оваквих начина плаћања.

- Малим привредницима се увођењем безготовинских начина плаћања отварају врата ка већем броју муштерија, чиме директно повећавају продају. Они овим начином плаћања решавају и логистичке проблеме који се односе на ситуације када немају новца у каси да врате кусур и изазове чувања и предаје папирног новца. Ипак, главна предност јесте што купцима нуде већи избор и своје услуге и производе чине доступним ширем тржишту, поготово у ситуацији када имају и онлајн продавницу – објаснио је Трбојевић.

О предностима увођења безготовинског начина плаћања из угла предузетника говорио је Марко Марјановић, оснивач дестилерије „Злочин и казан“, а све информације о начину пријаве за ПОС програм који подразумева бесплатну инсталацију ПОС-а и субвенционисану трговачку накнаду од 0,99% у првих годину дана, пренела је Милица Стефановић, директорка пројекта Национална иницијатива за безготовинско плаћање Бољи начин испред НАЛЕД-а.

За ПОС програм сви заинтересовани привредници могу да се пријаве путем сајта boljinacin.rs или у експозитурама девет банака које учествују у програму. 

Тагови:

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати