Више од 1.000 малих привредника увело безготовинско плаћање кроз ПОС програм

📁 Истраживање: Финансијска писменост (.PDF)
📁 Преглед напретка ПОС програма (.PDF)

Више од 1.000 малих привредника препознало је шансу за развој бизниса кроз увођење безготовинских плаћања и већ на почетку ПОС програма пријавило се за бесплатну инсталацију терминала и eCommerce решења. Највише је предузетника – 78%, док је 22% микро и малих фирми, саопштили су данас представници Националне иницијативе за безготовинско плаћање – Бољи начин.

На конференцији поводом представљања првих резултата ПОС програма, истакнуто је да је највише пријава, 45% стигло од трговаца, а нешто мање од четвртине заинтересованих су угоститељи. Следе прерађивачка индустрија, приватне ординације, пружаоци правних и  других стручних услуга.

- Радује нас што је дистрибуција додељених ПОС-ова готово идентична у свим деловима Србије. Битно је и то да су ПОС-ови најтраженији у најзаступљенијим делатностима у структури наше привреде, и у делатностима где је простор за појаву сиве економије израженији, те очекујемо да ће ПОС програм допринети јачању MSP сектора и смањењу пословања мимо прописа. Инсталирана је половина уређаја и просечни промет по сваком од њих премашио је 115.000 динара. Вредност промета расте из месеца у месец што нам потврђује да грађани све више користе безготовинска плаћања - рекао је генерални директор компаније Visa за југоисточну Европу Владимир Ђорђевић.

Привредници су досад путем сајта бољинацин.рс или девет банака које учествују у програму, тражили 1.155 ПОС-ова односно 1,1 у просеку. Најчешће се опредељују за класичан ПОС који прихвата плаћање картицама, дигиталним новчаником и IPS плаћања, а 62 пријава стигло је за увођење безготовинског плаћања приликом онлајн куповине.  

Директорка компаније Mastercard за тржиште Србије, Црне Горе и БиХ Јелена Ристић истакла је да је циљ ПОС програма да се до 2025. помогне ширење прихватне инфраструктуре за безготовинска плаћања на још 25.000 продајних места и тако грађанима понуди више избора при куповини, а малим бизнисима помогне да унапреде пословање.

- ПОС програм свим малим бизнисима нуди могућност да добију бесплатну инсталацију и коришћење ПОС уређаја, уз субвенционисану трговачку накнаду од највише 0,99%, у трајању од годину дана. Тако допринесемо да сви сегменти друштва имају значајне користи од ове важне иницијативе – да грађани имају избор приликом плаћања, и да могу да купују на бољи, практичнији и поузданији начин, да привредници добију прилику да прошире пословање и стекну нове купце, а држави да помогнемо у сузбијању сиве економије и даљем развоју – рекла је Ристић.

Саветница у Министарству финансија Ана Јовић потврдила је да је већи удео безготовинских плаћања један од главних начина да се сива економија смањи, што је приоритет Владе Србије.

- Постоје бројни начини безготовинског плаћања, попут софтвера за онлајн куповину или плаћања путем мобилног телефона или таблета, а Народна банка развила је инстант плаћања како би се новац у пар минута пренео са рачуна на рачун. У оквиру спровођења Акционог плана за сузбијање сиве економије, радићемо више на едукацији грађана и привреде и заједно са Министарством просвете желимо да радионице о финансијској писмености уведемо и у школе – истакла је Јовић.

Поред проширења прихватне инфраструктуре, битан циљ иницијативе Бољи начин је да се нови начини плаћања приближе грађанима и тим поводом је на конференцији представљено и истраживање о финансијској писмености, које је за потребе пројекта спровела агенција Смарт плус. Одговарајући на сет питања, грађани су остварили просечну тачност од 42% од чега око 40% на питања о безготовинским плаћањима док је привреда имала 48% тачних одговора.

Истраживање је показало и да тренутно 44% привредника пружа могућност плаћања картицама. Трећина је ПОС терминале увела у последње две године, а најчешће због потреба купаца. С друге стране, иако број безготовинских трансакција иде узлазном путањом, три од пет грађана и даље чешће плаћају готовином, а близу половине становништва никад не купује путем интернета, из страха од преваре или само навике да производ виде уживо.  

ПОС програм је окосница Националне иницијативе за безготовинско плаћање, која је заједнички пројекат Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH и компанија Mastercard и Visa, а спроводи се под окриљем develoPPP програма Немачког савезног министарства за економску сарадњу и развој (BMZ), у сарадњи са Наледом и Министарством финансија.

Тагови:

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати