Трећа редовна седница Програмског одбора: Трговци се пријавили за 2.000 ПОС уређаја, потенцијал је у савременим решењима

Одржана је трећа редовна онлајн седница Програмског одбора Иницијативе “Бољи начин”. У присуству партнера из ГИЗ-а, НАЛЕД-а, компанија Mastercard и Visa, као и представника банака и добављача ПОС програма, анализирани су резултати остварени од 15. марта 2023. када је ПОС програм лансиран, па све до 25. октобра 2023. године.  

Како је наведено на седници, у посматраном периоду 1.750 привредника пријавило за бесплатну инсталацију готово 2.000 ПОС уређаја. Највећи број пријава долази из сектора трговине, смештаја и исхране, прерађивачке индустрије и других услужних делатности. Регионална заступљеност иницијативе је и даље релативно равномерно распрострањена - највећи проценат учешћа заузимају Шумадија и Западна Србија, затим Војводина, док су пријаве из Београда нешто мање заступљене. 

Подаци о пријавама за програм указују да се трговци најчешће пријављују путем сајта boljinacin.rs, а потом директно у филијалама банака које учествују у програму. У реализацију овог програма укључене су АИК банка, Банка Интеза, Ерсте банка, Халкбанк, НЛБ Комерцијална банка, ОТП банка Србија, Прокредит банка, Рајфајзен банка и Уникредит банка. 

Када је реч о оствареним трансакцијама, забележен је велики скок са 4.420 у марту на 67.948 у септембру ове године. Како је наведено на седници, трансакције на месечном нивоу стално расте што потврђује да трговци све више користе ПОС уређаје и препознају бенефите безготовинског плаћања. Просечан месечни промет корисника ПОС програма износи око 110.000 динара, што је на шестомесечном нивоу десет пута више од минималних 60.000 динара који су постављени као праг за останак у субвенцији. 

Програмском одбору овом приликом представљен је нови партнер добављач интегрисаних ПОС решења, компанија Унипос, која ће заједно са Пејтеном и Мелоном допринети разноврсности решења за прихватање картичних и ИПС плаћања. Учесници састанка су се сагласили да је велики неискоришћени потенцијал Програма у интегрисаним андроид решењима која се могу понудити трговцима, односно надоградњи андроид фискалних каса са опцијом безготовинског плаћања.  

Од укупног броја пријава чак 93% трговаца се определило за класичан ПОС терминал, а 6% за софтПОС. Неискоришћен потенцијал налази се тако у имплементацији softPOS уређаја и eCommerce решења. У септембру је трговцима, како је наведено,  омогућено да се приликом пријаве и формално изјасне да ли желе инсталацију ИПС плаћања, а 36% пријављених  је од тада исказало заинтересованост за ово решење. Закључено је да је потребно радити на едукацији малих трговаца о предностима и могућностима које нуди ИПС и картично плаћање, онлајн трговини и другим савременим решењима која су доступна на тржишту. 

Седница је била добар повод за осврт на остварене резултате, постављање нових циљева, али и сагледавање могућности за унапређење и проширење примене ПОС програма, како би се што више добављача, трговаца и предузетника прикључило овој иницијативи.  

Подсетимо, основна улога Програмског одбора је надгледање и напредак ПОС програма са циљем побољшања инфраструктуре за безготовинске трансакције кроз обезбеђивање субвенција за опремање до 25.000 мањих продавница и шалтера широм Србије.  

Тагови:

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати