Корисници ПОС програма остварили скоро 800.000 трансакција за годину дана

Одржана је пета редовна седница Програмског одбора Иницијативе “Бољи начин” у просторијама UniCredit Banke, на којој су у присуству партнера из GIZ-a, НАЛЕД-а, компанија MasterCard и Visa као и представника банака и добављача ПОС програма, анализирани и резултати од 15. марта 2023, када је ПОС програм покренут, до 31. марта ове године.   

У сарадњи са Иницијативом Бољи начин, уведена је новина у новом циклусу наградне игре „Узми рачун и победи“ – дупла шанса за све који плаћају безготовински.  Како би се грађани и привреда додатно мотивисали за електронска плаћања, скенирањем рачуна на којем је забележена безготовинска уплата добијају се два кода што повећава вероватноћу за освајање највреднијих награда до сада. Подржана је надоградња софтвера и апликације тако да безготовинска плаћања буду укључена у наградну игру као и израда новог националног портала www.uzmiracun.rs 

Корисници ПОС програма у првих годину дана остварили су скоро 800.000 трансакција, у износу од око 10 милиона евра, саопштено је на седници. До сада је потражено скоро 3.300 ПОС-ова, а број пријава за субвенције ПОС програма који обезбеђује бесплатну инсталацију и коришћење уређаја и софтвера за безготовинска плаћања у првом кварталу ове године порастао је за око 9% у односу на последњи квартал 2023. године. Настављен је тренд да највећи број пријава долази из сектора трговине, затим услужних делатности, углавном смештаја и трговине, као и прерађивачке индустрије.  

Подаци о пријавама за програм указују да се трговци најчешће пријављују путем сајта бољи начин а потом директно у филијалама девет партнерских банака - AIK, Banka Intesa, Erste, HalkBanka, NLB Komercijalna, OTP, ProCredit, Raiffeisen и UniCredit.

Програмском одбору овом приликом представљени су и резултати ПОС каравана у Новом Саду где је за мање од месец дана информисано 470 малих привредника о самом програму и бенефитима. 

На седници су представљени и резултати студијске посете Шведској, која је организована у оквиру пројекта Бољи начин уз подршку Немачке развојне сарадње (GIZ), НАЛЕД-а и компанија MasterCard и Visa, са циљем упознавања и приватног и јавног сектора са искуствима и механизмима које је ова земља применила у развоју безготовинског друштва. У делегацији Србије су поред представника покретача Националне иницијативе Бољи начин и банкарског сектора, били и представници ресорних институција и партнерских организација заинтересованих за развој безготовинских плаћања у Србији - Народне скупштине, Министарства финансија, Народне банке Србије, Пореске управе, Канцеларије за информационе технологије и електронску управу, Републичког секретаријата за јавне политике, ФРЕН-а. 

Седница је била добар повод не само за осврт на остварене резултате, већ и постављање нових циљева, али и сагледавање могућности за унапређење и проширење примене ПОС програма, како би се што више добављача, трговаца и предузетника прикључило овој иницијативи.   

Подсетимо, основна улога Програмског одбора је надгледање и напредак ПОС програма са циљем побољшања инфраструктуре за безготовинске трансакције кроз обезбеђивање субвенција за опремање до 25.000 мањих продавница и шалтера широм Србије. 

Тагови:

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати