ПОС караван креће из Новог Сада – шанса за мале бизнисе да бесплатно уведу безготовинска плаћања

У оквиру ПОС каравана, више од 1000 предузетника из Новог Сада имаће прилику да добије неопходне информације о предностима увођења безготовинског плаћања и могућности да се пријаве за субвенције за бесплатну инсталацију и коришћење ПОС терминала у трајању до годину дана, уз снижену трговачку накнаду од 0,99% за сва плаћања Mastercard и Visa платним картицама.

За трговце је нарочито важно да немају никакве додатне фиксне трошкове нити обавезе – након истека трајања субвенције могу да одустану или да наставе да користе ПОС по условима које су унапред договорили с изабраном банком. Субвенције су обезбеђене кроз ПОС програм Националне иницијативе за безготовинска плаћања - Бољи начин. Пројекат подржава развој свих врста безготовинских плаћања, од инстант плаћања, картица, преко мобилног новчаника и других плаћања нове генерације.

У првих годину дана трајања Програма, за бесплатне ПОС терминале и субвенционисану трговачку накнаду, пријавило се више од 3.000 малих бизниса, међу којима је 700 из Војводине. Највеће интересовање за ПОС програм показали су трговци и угоститељи, а просечни промети које остварују преко ПОС-а су 100.000 динара месечно. Према истраживању које је спровео Ипсос главни мотив више од 60% привредника да уведу безготовинско плаћање била је жеља да не одбијају купце који желе да плате на тај начин. На другом месту је потреба да олакшају своје пословање (не враћа се кусур, не броји готовина, не уплаћује пазар и сл), а на трећем да прошире тржиште и на клијенте који махом плаћају картицама.

Уз електронска плаћања, привредници могу да изађу на нова тржишта и понуде производе и услуге значајно већем броју клијената и ван њиховог места пословања путем интернета. Поред смањења трошкова управљања готовином повећава се и безбедност услед смањења ризика од крађе.  Из тих разлога, готово 90% трговаца сматра да је увођење безготовинских плаћања позитивно утицало на њихово пословање.

Пријаве за ПОС програм су отворене за све мале бизнисе без обзира на делатност уз услов да нису у претходних 12 месеци прихватали картична плаћања. Сви заинтересовани трговци из Новог Сада и околине, могу да се пријаве за посету ПОС каравана путем контакт форме на сајту www.boljinacin.rs како би добили више информација и подршку на терену. На овом сајту могу директно и да се пријаве за субвенцију или да то учине у партнерским банкама – AIKBanka Intesa, Erste, Halkbanka, NLB Komercijalna, OTP, ProCredit, Raiffeisen и UniCredit. Добављачи ПОС терминала су Payten, Mellon и Unipos. За ПОС програм могу се пријавити и институције које желе да ПОС терминале поставе на своје шалтере. 

Иницијатива Бољи начин је пројекат усмерен на стварање бољих услова за развој и подстицање свих видова безготовинског плаћања у приватном и јавном сектору. Покренули су је Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH и компаније Mastercard и Visa, а спроводи се под окриљем develoPPP програма Немачког савезног министарства за економску сарадњу и развој (BMZ) у сарадњи са НАЛЕД-ом и Министарством финансија Републике Србије.

Фотографија: ShutterStock

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати