Покренута Национална иницијатива за безготовинско плаћање – подршка за 25.000 малих бизниса и институције

Министар финансија Синиша Мали и представници Немачке развојне сарадње (ГИЗ), НАЛЕД-а, и компанија VISA и Mastercard потписали су данас у Министарству финансија споразум о сарадњи којим је званично лансирана Национална иницијатива за безготовинско плаћање, пројекат подршке малим трговцима и институцијама да модернизују своје пословање и омогуће грађанима бољи и сигурнији начин плаћања – картицом или мобилним телефоном – у радњама, угоститељским објектима, и на шалтерима широм Србије.

Иницијативом је, између осталог, предвиђена подршка изради и спровођењу новог Националног програма за сузбијање сиве економије, едукација и јачање свести грађана и привреде о могућностима безготовинског плаћања и предностима у односу на кеш, размена искустава са земљама региона и света, а окосница пројекта је развој прихватне инфраструктуре у малим и средњим предузећима и на шалтерима институција. Кроз посебан програм субвенција, планирано је увођење до 25.000 ПОС терминала на продајним местима на којима до сад није било могуће платити картицом, уз снижене трговачке накнаде у трајању од годину дана.

“Безготовинско плаћање, уз еФискализацију и еФактуре, представља један од три стуба развоја транспарентне економије и фер конкуренције, и то је оно што желимо да подржимо кроз ову иницијативу и нови Национални програм за сузбијање сиве економије који припремамо за период 2021-2025. Један од првих циљева је да помогнемо малим бизнисима да пређу на нови систем фискализације и први пут уведу безготовинска плаћања уз субвенције за набавку „2 у 1“ уређаја који у исто време служе и као фискална каса и ПОС” – изјавио је министар Мали.

Национална иницијатива за безготовинско плаћање је вишегодишњи пројекат који су покренули ГИЗ, Мастерцард и Виса, у сарадњи са НАЛЕЂом и Министарством финансија, под окриљем девелоППП програма немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој.

- DeveloPPP програм повезује јавни и приватни сектор у реализацији пројеката од значаја за целокупну заједницу, попут ове иницијативе која доприноси борби против сиве економије и већој финансијској инклузији у Србији. У њеном спровођењу ГИЗ ће се водити принципом „Да нико не буде изостављен“ како бисмо обезбедили позитиван ефекат развоја безготовинских плаћања на осетљиве друштвене групе. Такође, иницијатива је отворена за све заинтересоване организације и компаније из банкарског, ИЦТ и других сектора, које желе да допринесу изградњи безготовинског друштва и остварењу циљева Агенде 2030 - рекла је директорка ГИЗ Србија Даниела Функе.

Национална иницијатива инспирисана је сличним програмом у Пољској где је за више од три године уведено 430.000 нових ПОС терминала односно готово 40% од постојећих 1,1 милион. Терминале је добило 303.000 трговаца тако да је број оних који прихватају безготовинско плаћање сада повећан на више од 490.000.

“Пројектом желимо да подржимо развој свих видова безготовинских плаћања у Србији било да је реч о картицама, инстант плаћањима скенирањем QР кода, онлајн и мобилном банкарству и плаћањима „нове генерације“. Циљ нам је да малим трговцима спустимо трошкове, а грађанима обезбедимо могућност избора како ће куповати или плаћати услуге. Са додатних 25.000 ПОС локација планирамо да повећамо расположиву инфраструктуру за готово четвртину. Иако сада имамо готово 110.000 активних ПОС терминала, треба имати у виду да је то и даље 2,2 пута мање на милион становника у односу на просек ЕУ “– нагласила је извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић.

Слоган Националне иницијативе је „Бољи начин“ с обзиром на предности безготовинских плаћања наспрам кеша када је реч о ефикасности, поузданости и сигурности.

- МастерИндеx истраживање показало је да 80% грађана Србије има могућност бесконтактног плаћања картицама и мобилним телефонима, а ову опцију највише користе у супермаркетима, на бензинским пумпама и за куповину гардеробе. Чак 79% испитаника истиче да су таква плаћања бржа и једноставнија од других начина. Пандемија коронавируса је створила још већу потребу за безготовинским плаћањима и зато је битно да подржимо мале привреднике да се прилагоде и стекну нове клијенте - рекла је Јелена Ристић, директорка за тржишта Србије, Црне Горе и БиХ у компанији Мастерцард.

Једна од кључних предности безготовинских плаћања јесте и чињеница да је трансакција видљива и забележена, за разлику од трансакција у кешу где промет остаје неприметан пореским органима ако није издат рачун.

- Наше истраживање показало је да би повећање дигиталних плаћања за само пет одсто током пет година могло да смањи обим сиве економије и до 13%. Зато је развој безготовинског друштва један од приоритета који делимо са државом. Чак 84% глобалне сиве економије заступљено је у седам сектора, међу којима су малопродаја и угоститељство. Верујемо да Националном иницијативом можемо да направимо велику промену у овим секторима – истакао је Владимир Ђорђевић, генерални директор у компанији Виса за Југоисточну Европу.

Присутни су позвали све прихватиоце платних картица и добављаче ПОС уређаја који желе да се прикључе  да се одазову на отворен јавни позив и подрже изградњу прихватне инфраструктуре за безготовинска плаћања кроз обезбеђивање субвенција за мале трговце и институције.

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати