Одржана друга редовна седница Програмског одбора Иницијативе „Бољи начин”

Друга редовнa седница Програмског одбора одржана је 25. јула онлајн, у присуству партнера из ГИЗ-а, НАЛЕД-а, компанија Mastercard и Visa и учесника ПОС програма испред банкарског сектора и добављача. 

Програмски одбор је задужен за праћење и развој ПОС програма чији је циљ унапређење прихватне инфраструктуре за безготовинска плаћања кроз обезбеђивање субвенција за опремање 25.000 малих продавница и шалтера широм Србије.

На одбору су разматрани постигнути резултати од 15. марта 2023, када је лансиран ПОС Програм. До сада се за бесплатну инсталацију и коришћење ПОС уређаја пријавило око 1.200 трговаца, из разних привредних сектора, међу којима су најзаступљенији трговина, услуге смештаја и исхране, прерађивачка индустрија, здравствена и социјална заштита и остале услужне делатности. Регионална заступљеност је релативно уједначена уз највеће учешће региона Шумадије и Западне Србије, потом Војводине, док најмање пријава стиже из Београда. Трговци су се за Програм пријављивали углавном путем сајта www.boljinacin.rs или директно у банкама које су учеснице Програма: Аик банка, Банка Интеза, Ерсте банк, Халкбанк, НЛБ Комерцијална банка, ОТП банка Србија, Прокредит банка, Рајфајзен банка, Уникредит банка.

Током седнице се разговарло о могућностима за унапређење и проширење примене ПОС Програма у циљу укључивања што већег броја добављача и учесника на тржишту али и самих малих трговаца и предузетника, као и о другим темама од значаја за функционисање Програма. Овом приликом смо пожелели добородошлицу новом добављачу ПОС терминала, компанији Мелон који ће уз Пејтен омогућити разноврснију понуду савремених решења за прихват картичних и ИПС плаћања. Позив за учешће у ПОС Програму је стално отворен за све заинтересоване банке прихватиоце и добављаче који желе да подрже даљи развој безготовинских плаћања у Србији. 

На седници су представници банака и добављача из својих редова изабрали другог председника ПОС Програма - Вука Косовца, члана Извршног одбора ОТП банке Србијe за становништво и развој дигитала.

Председник ПОС Програма је ротирајућа и репрезентативна функција, коју добровољно обављају изабрани представници банака или добављача у периоду од шест месеци, односно током две узастопне редовне седнице одбора. 

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати