[Sveonovcu.rs] РАСТ БЕЗГОТОВИНСКИХ ПЛАЋАЊА ЗА 5% СМАЊУЈЕ СИВУ ЕКОНОМИЈУ 13%

Само 5% раста учешће безготовинских плаћања ће смањити удео сиве економије 13% у истом том року, рекао је директор компаније VISA за Југоисточну Европу на панелу „Национална иницијатива за безготовинско плаћање – Бољи живот“ у оквиру конференције Technobank која се одржава 6. и 7. априла у хотелу Crown Plaza у Београду.

Александар Станојевић, саветник у Одељењу за производе и пословну подршку DinaCard систем, НБС је рекао да је још 2018. централна банка увела инстант плаћање те да је ширење мреже за инстант плаћања важан циљ НБС. Он је додао да су трговци платили 60 милиона евра мање трговачке накнада захваљујући усвајању Закона о међубанкарским накнадама. „Наша процена је да би та накнада расла да нисмо донели тај закон . Такође, радимо на смањењу трошкова безготовинског плаћања кроз национлану платну картицу, а изменом постојеће регулативе и увођењем нове стварамо услове за безготовинска плаћања. Повећава се и број ПОС терминала који је на крају трећег квартала 2021. износио 114.000, а пре три године је било око 80.000“, истакао је он.

Свако ко развија софтвер односно нова решења за безготовинска плаћања може да се, како каже Станојевић, обрати НБС да добије техничку документацију у вези са окружењем. „Постоје бројне мале старт уп компаније које су већ кренуле да развијају нова решења“, рекао је он.

Јелена Бојовић, директорка за регулаторну реформу, НАЛЕД је рекла да је е-фискализација веома блиско повезана са безготовинским плаћањима и нада се да ће она заједно са програмом „Национална иницијатива за безготовинска плаћања“ допринети и већем смањењу сиве економије од поменутих 13 одсто.

Јелена Ристић директорка за Србију, Црну Гору и БИХ, Мастерцард је рекла да су људи увек изражавали жељу да могу на пијаци да плаћају картицама. Зато су покренули пилот пројекат на три београдске пијаце са промотивним условима прихвата трговаца  односно да омогућили су трговцима да без накнаде пробају коришћење ПОС терминала. Закључно за фебруаром имају 51 терминал на ове три пијаце и више од 10.000 трансакција. Партнери на пројекту су Banca Intesa, Привредна комора Србије и компанија PayTen Chip Card.

Бранислав Поповић из компаније PayTen који је модерирао панел је рекао да су искуства са терена током спровођења поменутог пројекта веома позитивна.

Компанија PayTen,  члан Asseco South Eastern Europe Group (АСЕЕ), пружа комплетна решења у индустрији плаћања за финансијске институције и трговце. Понуда укључује решења за е-трговину, mPayments, процесирање, као и услуге везане за банкомат и ПОС.

Даниела Функе, директорка ГИЗ-а за Србију је рекла да се и у Немачкој води борба за повећање безготовинских плаћања и да и у тој земљи постоји сива економија која се процењује на пет до 16%.

Тагови:

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати