Примена еФактура стартује 1. маја

Обавезна примена електронског фактурисања у трансакцијама унутар јавног сектора (Г2Г) и приватног сектора ка јавном (Б2Г) стартоваће 1. маја. Ова системска реформа доноси велику промену за више од 10.000 корисника јавних средстава као и 125.000 предузећа, јер више неће издавати и примати фактуре на папиру, а електронска процедура за све њих значиће ниже трошкове, мање бирократије и брже плаћање, док ће држави обезбедити ефикаснији надзор над пореским приходима и смањење сиве економије.

- Нови систем е-фактура ће значајно олакшати и убразати рад привреде и јавног сектора, те испунити један од главних захтева привреде за бржи повраћај ПДВ-а. С обзиром на то да је будућим корисницима потребно још времена да се прилагоде новом моделу, ми ћемо одложити почетак његове примене на 1. мај 2022. Од тог датума пословање са државом постаје још економичније и сигурније. Омогућава се боља и ефикаснија контрола од стране Пореске управе, а важно је напоменути и да је коришћење овог система у потпуности бесплатно - најавио је министар финансија Синиша Мали на обуци за представнике локалних самоуправа у Палати Србија.

Државна секретарка Министарства државне управе и локалне самоуправе Маја Мачужић Пузић позвала је градове и општине да се припреме за прелазак на нови систем и нагласила да је увођење е-фактурисања у сагласности са Стратегијом реформе јавне управе 2021-2030. „еФактуре ће допринети дигитализацији пословних процеса у градовима и општинама, а један од кључних циљева Стратегије је да смањимо административно оптерећење грађана и привреде за најмање четвртину, са 3,11 на 2,4% БДП-а“, додала је Мачужић Пузић.

Министарство финансија и НАЛЕД досад су организовали 16 великих радионица за приватни и јавни сектор које су подржали Британска амбасада кроз пројекат Гроw смалл, као и компанија Пхилип Моррис у оквиру програма СтарТецх. Видео презентације система на YоуТубе-у прегледане су готово 30.000 пута. На сајту ефактура.гов.рс отворен је контакт центар, а за питања је на располагању и мејл адреса ефактуре@налед.рс.

Радослав Марјановић, председник општине Стари град, чланице НАЛЕД-а, најавио је да ће бити организовано још шест обука и позвао колеге из локалних самоуправа на радионицу 17. децембра у тој београдској општини.

- Већина односно више од 6.000 корисника јавних средстава који ће користити систем еФактура у јавном сектору су локалне самоуправе и локални буџетски корисници због чега је важно да се кроз едукације добро припремимо и зато захваљујем Министарству финансија и НАЛЕД-у – рекао је Марјановић.

Систем еФактура биће уведен фазно. Од 1. маја обавезу издавања и примања имаће јавни сектор у међусобним трансакцијама као и приватна предузећа када издају фактуру јавном сектору. Од 1. јула јавни сектор ће бити у обавези да издаје еФактуру приватном, а од 1. јануара 2023. на еФактуре ће у међусобном пословању морати да пређе и приватни сектор односно обвезници ПДВ-а.

Више од 80 земаља у свету налази се у некој од фаза увођења еФактура док су обавезне у свим чланицама ЕУ. Истраживање Европске комисије показало је да су еФактуре смањиле административно оптерећење привреде у Шведској за 25%, а у Словенији и на Kипру за двоструко више.  Највећу уштеду времена за израду фактуре постигли су у Финској - са 15 на минут, Шведској са 20 на два минута и Пољској са 30 на три минута.

Тагови:

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати