Плаћај безбедно: Visa открива кључне налазе о сигурности електронских плаћања у Србији

У склопу нове студије "Плаћај безбедно" коју је спровела компанија Visa, анализирана је безбедност електронских плаћања у Србији. У оквиру истраживања идентификовани су најчешћи начини на које грађани препознају потенцијалне злоупотребе на интернету као и њихов однос према различитим врстама ризика.

Резултати указују да је чак 52% испитаника из Србије сигурно у своју способност препознавања злоупотреба на интернету, док 28% испитаника истиче да је већ било жртва оваквих превара.

Три четвртине испитаника (75%) изражава опрез према порукама о наградама и поклонима, док 73% показује исту дозу опреза када је реч о захтевима за промену лозинке или ажурирању података.

Студија такође открива да мање од четвртине учесника анкете придаје значај словним и граматичким грешкама, које често могу указати на покушај злоупотребе.

Генерални директор компаније Visa за југоисточну Европу, Владимир Ђорђевић, наглашава да је ова компанија увек посвећена промовисању сигурног окружења у области електронских плаћања. Додаје да је едукација кључна у борби против интернет превара и да је студија помогла у идентификацији области у којима је потребно појачати едукацију.

На глобалном нивоу, студија истиче да чак 90% корисника игнорише знакове који указују на криминалну активност. Идентификовани су и кључни језички обрасци који се најчешће повезују са преварама. Хитност је један од тих образаца који се често користи да би се подстакло кориснике на брзу реакцију.

Како би се корисници заштитили од интернет злоупотреба, препоручује се да задрже информације о свом налогу приватним, не отварају сумњиве линкове, редовно проверавају нотификације приликом куповина преко интернета и провере поузданост комуникације позивањем броја са званичног вебсајта или са полеђине картице.

Visa је глобални лидер у области дигиталних плаћања и посвећена је ојачавању безбедности мреже. Само у протеклих пет година, ова компанија уложила је више од 10 милијарди долара у технологију за смањење злоупотреба и јачање сигурности.

Циљ кампање "Плаћај безбедно" је да пружи корисницима сигурно и једноставно искуство дигиталног плаћања, док студија представља корак ка подизању свести о претњама из онлајн света и обезбеђивању сигурнијег окружења за све кориснике безготовинских плаћања.

За више информација о Visa студији, као и саветима за препознавање онлајн превара, посетите друштвене мреже компаније Visa.

Тагови:

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати