Делегација Србије у посети Пољској на тему безготовинских плаћања

У оквиру пројекта Национална иницијатива за безготовинско плаћање - Бољи начин, НАЛЕД је уз подршку GIZ-а и компанија Mastercard и Visa, организовао студијску посету Пољској у циљу упознавања са искуствима те земље у развоју безготовинског друштва.

Делегација из Србије је кроз сусрете са водећим пољским институцијама и организацијама, имала прилику да стекне увид у регулаторни оквир за безготовинска плаћања, различите моделе плаћања, нове технолошке иновације, као И програме подршке и подстицаје у овој области.

У делегацији су се осим покретача иницијативе Бољи начин (GIZ, VIsa, Mastercard и NALED) нашли и представници ресорних институција и других партнерских организација заинтересованих за развој безготовинских плаћања у Србији - Министарства финансија, Народне банке Србије, Министарства унутрашњих послова, Управе за трезор, Пореске управе, Канцеларије за ИТЕ, Града Крагујевца, Општине Мионица, ФРЕН-а, Банке Интеса и Paytena-а.

Петодневна студијска посета је започела 18. јуна пријемом у амбасади Србије у Варшави где је добродошлицу делегацији пожелео Њ.Е. амбасадор Небојша Кошутић у пратњи супруге Тање и конзулке Јелене Цвијановић.

Радни део студијске посете је отворен састанцима са пољским институцијама. Делегација је најпре посетила Министарство финансија, где су гостима из Србије презентоване активности које подржавају развој безготовинских и безпапирних финансијских услуга. Уследила је посета Народној банци Пољске и упознавање са развојем и промоцијом различитих инструмената плаћања. Такође, у Министарству за економски развој и технологију, делегацији је представљен процес дигиталне трансформације малих и средњих предузећа у Пољској, укључујући унапређење дигиталних компетенција, е-услуга и безготовинских плаћања као кључних елемената сваке дигиталне економије.

Посебно значајан део посете био је састанак са организацијом Cashless Poland, чији је успех у развоју и ширењу инфраструктуре за прихватање безготовинских плаћања био инспирација за покретање иницијативе Бољи начин у Србији. Искуства и научене лекције које су представници Цашлесс Поланд поделили са српском делегацијом биће од велике важности за даљу успешну реализацију ПОС програма покренутог у Србији.

Делегација је такође имала прилику да се састане са Удружењем банака Пољске и пољском Управом за финансијски надзор. Ове посете омогућиле су члановима делегације да боље разумеју функционисање банкарског сектора и банкарског система у Пољској, као и да се упознају са FinTech политикама у тој земљи.

Гости из Србије посетили су Asee Group, једну од водећих ИТ компанија у региону централне и југоисточне Европе, чији велики део активности чини развој софтверских решења у финансијском сектору, посебно када је реч о безготовинским плаћањима.

Пољска, као један од примера најбоље праксе у региону Централне и Источне Европе, пружила је драгоцена искуства и важне лекције српској делегацији у развоју безготовинских плаћања као важног инструмента за сузбијање сиве економије, унапређење еУправе и транспарентности плаћања, дигитализацију привреде, развој фер тржишта и обезбеђивање финансијске инклузије свих делова друштва.

НАЛЕД, заједно са партнерима на пројекту - GIZ-ом, Mastercardom и Visom, наставља да промовише Националну иницијативу за безготовинско плаћање - Бољи начин, како би се унапредио безготовински систем плаћања у Србији. Ова студијска посета представља важан корак ка остварењу циљева иницијативе и даљег развоја дигиталних решења у нашој земљи.

Тагови:

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати