[РТС] Обухват сиве економије смањен за 3% БДП-а у протеклих пет година

Наша истраживања показују да је сива економија у паду. Пре пет година, по свему судећи, негде око трећине привреде односно предузећа било је укључено у неку од активности сиве економије. У прошлој години за коју је вршено истраживање, пало је на једну четвртину. А кад се погледа у односу на БДП, то је снижено на 11,7% са скоро 15%, колико је било пре пет година, изјавио је за РТС Марко Данон, шеф Јединице за конкурентност у НАЛЕДу, поводом представљања студија о обиму сиве економије у Србији.

Говорећи о монетарном моделу који се користио у истраживању, он је објаснио да је упоређиван укупан обим готовине у оптицају са моделом који оцењује колико би готовине било довољно да сви уредно плаћају порезе по прописима.

- Када се на овакав начин посматра обим сиве економије, таква сива економија је негде око 20% БДП-а, опет има исти тренд пада као и први облик, око 2% је боље него што је то било пре пет година. Велика предност овог монетарног модела јесте што гледа јако дуге серије података, па можемо да кажемо да је од 2005. до сада сива економија готово 10% поена БДП-а мања, истакао је Данон.

Према његовим речима, анкетни модел или перцепција обима сиве економије код формално регистроване привреде показују да у формалном делу привреде постоје два основна елемента, при чему је већи онај који је везан за рад, пријављивање радника и исплаћивање зарада. „Имамо податке да две трећине језгра сиве економије се односи на рад - непријављивање радника, а једна трећина на непријављивање профита“, казао је Данон.

На питање у којим гранама је најизраженији бег у сиве токове, он је изјавио је да је сива економија највиша у грађевинарству и пољопривреди, те да је 20% предузећа у тим секторима укључено на овај или онај начин.

 

Остатак текста и видео прилог можете погледати на линку

Тагови:

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати