[Euronews.rs] Вредност безготовинских плаћаја у 2021. већа за четвртину него претходне године

У 2021. години број безготовинских плаћања био је већи за петину, а укупна вредност оваквих куповина била је већа за четвртину него у 2020. години, објавио је НАЛЕД. Према подацима НБС, обављено је више од 350 милиона трансакција картицама на продајним местима, интернету и путем мобилних, док је вредност таквих куповина била 5,7 милијарди евра.


НАЛЕД наводи да је Национална иницијатива за безготовинско плаћање покренула пројекат за проширење прихватне инфраструктуре, а претпријава за учешће у ПОС програму отворена је на сајту boljinacin.rs. Истиче се да је програм намењен малим трговцима и свим другим предузетницима и малим бизнисима који желе да прошире број муштерија тако што ће им понудити могућност куповине без готовине.


Наводи се да је 2021. година завршена са 115.000 ПОС терминала у продавницама и готово 2.800 продајних места на интернету. Шеф Јединице за конкурентност у НАЛЕД-у Марко Данон изјавио је да је план да се кроз ПОС програм у овој години опреми 4.000 продајних места, укључујући и онлајн продавнице.


"Ово је изузетна прилика за мале бизнисе јер ће моћи да отворе нове прилике за даљи развој пословања, освоје нова тржишта и смање трошкове управљања готовином. Поред њих, корисници програма могу да буду и институције јавне управе. Сви ће моћи да бесплатно добију инсталацију и коришћење ПОС терминала, уз субвенционисану трговачку накнаду, у трајању од годину дана", објаснио је он.


"Позитивна динамика привредног опоравка се огледа и у порасту броја трансакција обављених мобилним и електронским банкарства". 

Национална иницијатива за безготовинско плаћање је заједнички пројекат немачког ГИЗ-а и компанија Mastercard и Visa, који се спроводи под окриљем програма Немачког савезног министарства за економску сарадњу и развој у сарадњи са НАЛЕД-ом и Министарством финансија Републике Србије.

НАЛЕД истиче да је број куповина путем интернета прошле године порастао за 70 посто, док је њихова вредност за 73 посто виша него у 2020. години.


"Очекујемо да ће се овакав тренд раста интензивирати у будућности и да ће грађани у све већем броју препознавати практичност, ефикасности и поузданост безготовинских плаћања јер је то и глобални тренд", оценио је он.


Да никада није куповало преко интернета прошле године је наводило 39 посто грађана штоје најмањи проценат у последњих пет година, наводи НАЛЕД податак Републичког завода за статистику. Грађани су путем интернета највише куповали одећу и спортске производе што наводи више од две трећине, па спортску опрему, намештај и покућство и IT опрему. Висок проценат оних који нису куповали преко интернета указује да је и даље неопходна едукација и промоција безготовинског плаћања, оценио је НАЛЕД.

 

Тагови:

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати